Over mij

Janna Johanna Lukkezen

Holistische coaching en (yoga)therapie voor vrouwen

“Van een verlegen, stil, onzeker, lang en slungelig, zoekend meisje naar een vrouw vol zelfvertrouwen! Een vrouw die haar eigen lange lichaam omarmt en begrijpt, die praat en hierdoor haarzelf leert te accepteren en daardoor opgericht en gelukkig in het leven kan staan”

Tijdens mijn jeugd ben ik geconfronteerd hoe het is om een dierbaar persoon te verliezen. Mijn moeder werd ernstig ziek, darmkanker, toen ik 10 jaar oud was. Daarnaast stak ik met kop en schouders boven de rest van mijn leeftijdsgenoten uit wat mij onzeker maakte en anders deed laten voelen. Ik maakte mij kleiner en paste mij aan want ik wilde net zoals de andere kinderen zijn, “normaal en klein”. Ik had toen totaal geen idee hoe ik met mijn lange lijf van 1.88 meter om moest gaan.

Mijn eigen pubertijd was een periode vol angst en onzekerheid, maar ook met lichtpunten en hoop. Ik zag dat mijn moeder wilde leven en elke dag tegen haar ziekte vocht, ze was nog niet klaar hier op aarde. Ondanks haar ziekte liet ze mij voelen dat mijn lange lichaam oké is. Zo ging ze met mij mee naar de Oefentherapeut toen ik last kreeg van mijn nek en rug, door mijn gebogen houding, en zocht ze naar “alternatieve” manieren om mij meer zelfvertrouwen te geven.

Beweging, spiritualiteit en praten waren en zijn mijn reddingsboeien!

Ik zorgde als kind graag voor anderen, volgens mijn moeder riep ik altijd al dat ik zuster in Afrika wilde worden. Toen zijzelf zorg nodig had was ik er voor haar, draaide de rollen om.

Na haar lange strijd van 10 jaar gaf haar lichaam het op en besloot ze niet meer te willen leven.

Ik dook nog verder weg en verstilde. Hoe moet ik verder leven nu jij er niet meer bent? En hoe kan je eigen lichaam je nu ineens in de steek laten? Ik was zoekende, wie begrijpt mij en kan mij hierin helpen? Ik ging op zoek naar wat mij kon helen. En de eerste stap was praten en mogen zijn met het verlies, het verdriet, de leegte.

Ik ben uiteindelijk niet de verpleging in gegaan, dat kwam toen te dicht bij, maar ben mij gaan verdiepen in alles wat te maken heeft beweging, het menselijk lichaam, de psyche en beweeggedrag. Dit kwam samen in de opleiding tot oefentherapeut Cesar en later Haptonomie en verschillende yoga opleidingen.

De holistische blik heeft mij geholpen om gezien en gehoord te worden

Herkenning en bekrachtiging helpt bij healing. En dat speelt niet alleen bij rouwverwerking. Ik coach daarom vanuit een holistische benaderwijze omdat jij niet je label, klacht of ziektebeeld bent!

Mijn observerende blik, betrokken en loyale houding en mijn bescheidenheid hebben mij gebracht waar ik nu sta. En mijn pad en ervaringen zet ik nu in om jou te kunnen helpen!

Want ik weet uit ervaring dat het leven niet altijd over rozen gaat, dat er donkere tijden zijn die vaak weggestopt worden of er niet mogen zijn. Door juist dicht bij jezelf te blijven, je kern in te duiken en in gesprek met jezelf en de ander te gaan, kun je elk donker en zwaar stuk aan.

In ieders kern zit licht en kracht opgeslagen en elk lijf is prachtig! Soms zijn we de connectie met onszelf kwijtgeraakt door bepaalde gebeurtenissen, maar ik wil je laten ervaren dat je er altijd naartoe terug kunt keren zodat je met volle 100% van jezelf kunt houden!

Vanuit beweging en bewustzijn heb ik geleerd om mijzelf weer zelfverzekerd, sterk en opgericht in de wereld te zetten en dat gun ik jou ook!

Je lichaam is de sleutel tot gezondheid, pijnvrij beweeggedrag en een positieve mindset!

Hoe ik dit doe? Lees hier verder.