Blog

BLOGS

FLOWOHY schrijft!

Wil jij niets missen en wekelijks op de hoogte blijven?

Laat hieronder je e-mailadres achter en mis niets!

[sibwp_form id=4]


Overzicht blogs

Beweeg jezelf gezond!

Door Janna Johanna | Dé expert op het gebied van coaching & yoga voor lange mensen | FLOWOHY | www.flowohy.com | Ruim 50% van de Nederlandse volwassen heeft in 2021 te weinig bewogen volgens onderzoek door het CBS en het RIVM. Door lockdowns en het thuiswerken zaten we massaal stil. Volgens de richtlijnen voor gezond bewegen moet … Beweeg jezelf gezond! verder lezen

“It takes two to tango”

Door Janna Johanna | Dé expert op het gebied van coaching & yoga voor lange mensen | FLOWOHY | www.flowohy.com | Ik weet het nog goed, tijdens de wekelijkse danslessen op vrijdagavond. Met onze vaste groep vrienden van de middelbare school de dansvloer op. Een statige wals en de tango. Een wereld die totaal nieuw voor mij … “It takes two to tango” verder lezen

Hoe staat jouw nek erbij?

Door Janna Johanna | Dé expert op het gebied van coaching & yoga voor lange mensen | FLOWOHY | www.flowohy.com | Ik las in een artikel, van Frontiers in Aging Neuroscience, dat er een verband wordt gelegd met het hebben van een slechte houding en het ontstaan van cognitieve- en evenwichtsproblemen. Het gaat hier dan specifiek om … Hoe staat jouw nek erbij? verder lezen

FLOWOHY op Utrecht Yogafestival 4 juli 2020

Juli, zomer, het lijkt nog ver weg maar ergens bloeit er vanbinnen al een klein zonnetje in mij, een bloem die zich weer kan gaan ontpoppen. De lente nodigt mij uit om weer nieuwe plannen te gaan maken, te openen, erop uit te trekken en om nieuwe connecties te maken en te onderzoeken waar ik met FLOWOHY naar toe wil.

Nieuwe wegen in slaan, mijn interesse voor alles wat met beweging en bewustzijn te maken, heeft verder uitbreiden en opzoek naar diepere connecties met mijzelf, de ander, de wereld!

En waar kan dat beter dan in mijn eigen fijne stad Utrecht, in de Metaal Kathedraal, op een zomerse zaterdag?! Nieuwsgierig waar ik het over heb? Het Utrecht Yogafestival! Dit jaar de 2e editie die op zaterdag 4 juli plaats gaat vinden.

Het belooft een mooie dag te gaan worden en de voorbereidingen zijn al in volle gang. Ik voel mij trots dat ik deel uit mag gaan maken van deze speciale dag die Margreet en Muriel vol passie en enthousiasme organiseren.

Een dag gevuld met allerlei verschillende vormen van yoga, muziek en bewustzijn door lokale ondernemers op een speciale plek; een biotoop voor circulair leven. De Metaal Kathedraal in Utrecht is een culturele instelling en een kennisinstituut met lokale historie en een circulaire economie. Het daar aanwezig zijn en rondlopen, langs alle installaties en exposities die in het pand en op het landgoed aanwezig zijn, geeft al een heel speciaal gevoel.

Utrecht biedt een diversiteit aan scholen en studio’s, groot en klein, die elk hun eigen kijk en visie hebben. Het leuke van dit yogafestival is dat alles samenkomt waardoor je een leuke mix krijgt en in veel verschillende keukens “een kijkje” kunt gaan nemen!

Ik ga een YogAlign, Deeprelax Yoga Nidra sessie geven en ben in de middag aanwezig voor vragen. Daarnaast geef ik een korte workshop, op haptonomische basis, omtrent houding- en bewegings (klachten) tijdens je yoga practise of dagelijks leven.

Dus blok zaterdag 4 juli alvast in je agenda en koop in de hele maand maart je ticket voor slechts 47.50 euro. En op vertoon van je ticket krijg je 10 euro FLOWOHY korting op je eerste strippenkaart of individuele sessie in mijn studio in De Bilt.

Let’s F.L.O.W! & tot 4 juli!

Liefs Janna

Utrecht Yogafestival zaterdag 4 juli 2020

FLOWOHY Summer Retreat 4 t/m 8 juni 2020

Ben je toe aan een lang weekend voor jezelf in de zon, in alle
rust en heb je altijd wel eens in een traditionele Mongoolse
Yurt willen slapen?


Ga dan mee op reis met FLOWOHY en dompel je 5 dagen lang onder in de
wereld van YogAlign, Yoga Nidra, meditatie, stilte en wandelingen in de
prachtige natuur en onder de warme Spaanse zon!


Wat, wanneer en waar?
Van donderdag 4 juni t/m maandag 8 juni 2020 ben je van harte welkom om te
leven binnen Kausay Community voor een onvergetelijke reis door je eigen
lichaam en geest! Er is een dagelijks vrijblijvend programma met yogasessies
gedurende de hele dag, meditaties en stiltewandelingen.

Het programma wordt gegeven door Janna Lukkezen, oefentherapeut Cesar,
Haptonomisch Professional en YogAlign- & Yoga Nidra-docent met een eigen
studio in de Bilt.


Kosten
 Early bird (t/m 13 februari 2020): €550
 Normal bird (na 13 februari 2020): €580


In deze prijs zijn alle maaltijden (ontbijt, lunch en diner), verblijf en het
programma inbegrepen. Vervoer van en naar locatie zijn niet inbegrepen in de
prijs, dit is los bij te boeken.


Neem voor meer informatie en voor boekingen contact op via flowohy@gmail.com

Let’s F.L.O.W! & tot in Spanje!

Beweeg jezelf gezond!

Door Janna Johanna | Dé expert op het gebied van coaching & yoga voor lange mensen | FLOWOHY | www.flowohy.com |

Ruim 50% van de Nederlandse volwassen heeft in 2021 te weinig bewogen volgens onderzoek door het CBS en het RIVM.

Door lockdowns en het thuiswerken zaten we massaal stil. Volgens de richtlijnen voor gezond bewegen moet een volwassen persoon 2.5 uur per week in beweging zijn. Dit houdt in dat je matig intensief in beweging moet zijn. Denk hierbij aan wandelen, fietsen of zwemmen.

Ik nodig je daarom uit om één week lang, al jouw beweeg activiteiten bij te gaan houden. Als je weet hoe je er nu voor staat kun je gelijk actie gaan ondernemen! Want naast dat het goed is voor je lichaam, werkt beweging ook positief voor je brein, je mentale gezondheid en pak je gelijk daglicht en vitamine D mee. Misschien haal je die 2,5 uur al lang en breed, lekker bezig!

Als je weet dat je de 2,5 uur nu nog niet haalt, geen paniek. Je kunt altijd starten met training en het aanleren van nieuwe gewoontes. Elke verandering kost tijd en energie. Werk daarom met kleine stappen/doelen. Dan is de kans groter dat je slaagt en heb je naast plezier ook extra motivatie waardoor je het langer vol gaat houden!

Tips om 2,5 uur in beweging te zijn:

  • als je normaal boodschappen doet met de auto, kies er dan voor om dit lopend of fietsend te gaan doen en ga meerdere keren per week
  • ga tijdens je werk een (lunch)wandeling maken en ga een keer wandelend vergaderen
  • maak een avond wandeling en pak gelijk een zonsondergang mee
  • boek een keer een proefles yoga of andere sportles bij een sportschool of buitensportgroep in je buurt om te kijken of dit je past
  • neem de trap in plaats van de lift

Wil jij ook gezond in beweging zijn en de 2,5 uur per week halen? Ga aan de slag met bovenstaande tips, doe mee met mijn yogalessen op de moestuin in Groenekan of bij de Schaafsma Kliniek in Bilthoven. 1 op 1 aan de slag kan ook !

Ps. volg jij mij al op mijn Social media kanalen? Daar deel ik regelmatig nog meer tips en oefeningen.

“It takes two to tango”

Door Janna Johanna | Dé expert op het gebied van coaching & yoga voor lange mensen | FLOWOHY | www.flowohy.com |

Ik weet het nog goed, tijdens de wekelijkse danslessen op vrijdagavond. Met onze vaste groep vrienden van de middelbare school de dansvloer op. Een statige wals en de tango. Een wereld die totaal nieuw voor mij was.

Een wereld waar ik mij niet huis voelde, toen met mijn lange slungelige lichaam. Ik hoorde er niet bij want ik stond het merendeel van de tijd langs de kant. Vreselijk vond ik dat, elkaar moeten “aftikken” en maar wachten en wachten terwijl iedereen aan mij voorbij ging.

Ongemakkelijk bewoog ik mij voort over de dansvloer met een stuk kleinere danspartner. Ik voelde mij een ongecontroleerde giraffe en heb meerdere keren op mijn partners tenen gestaan.

Dit maakte mij onzeker en hierdoor verstijfde ik. Ik durfde niet meer te dansen. Gelukkig was er één lange man waarmee ik kon afdansen en ik waardoor ik toch maar mooi brons op zak heb. Op de dansvloer sta ik niet meer, maar ik heb de afgelopen jaren wel geleerd om weer van mijn lichaam te houden en ik durf nu weer te dansen. Heerlijk vind ik het nu, vrij dansen zonder schaamte. Bij voorkeur een vrije dans, zonder partner en zonder vaste danspassen. Het maakt mijn hoofd leeg, laat mij voelen dat ik leef en brengt mij weer in contact met mijn lichaam. En ze is perfect lang!

Wil jij ook weer volop kunnen genieten en je goed in je lange lijf voelen? Zonder schaamte? Ik help je graag, want tenslotte “it takes two to tango”!

Ik ben benieuwd hoe jij terugkijkt op je jeugd en of jij dit herkend?

Ps. volg jij mij al op mijn Social media kanalen? Daar deel ik regelmatig nog meer tips en oefeningen.

Hoe staat jouw nek erbij?

Door Janna Johanna | Dé expert op het gebied van coaching & yoga voor lange mensen | FLOWOHY | www.flowohy.com |

Ik las in een artikel, van Frontiers in Aging Neuroscience, dat er een verband wordt gelegd met het hebben van een slechte houding en het ontstaan van cognitieve- en evenwichtsproblemen.

Het gaat hier dan specifiek om de stand van je nek ten opzichte van je romp, ook wel een turtle neck syndrome of voorwaartse houding van je hoofd genoemd. Dit is zichtbaar op onderstaand plaatje.

Geen onbekend beeld denk ik hè? Misschien herken je het bij jezelf? Of kijk maar eens om je heen naar mensen die bijvoorbeeld op hun telefoon of laptop aan het werk zijn, of een boek aan het lezen zijn.

Een onschuldige houding, zo op het eerste oog en ik hoor je misschien deken “ik kan toch niet werken én tegelijkertijd op mijn houding letten?! Dit is zeker geen gekke gedachte maar toch is het wel raadzaam om je houding onder de loep te gaan nemen! Ik nodig je daarom uit om je meer bewust te worden van je eigen houding tijdens bepaalde handelingen.

Want deze houding kan op lange termijn schadelijke gezondheidseffecten hebben. Een gezonde houding is de pijler van FLOWOHY en daarom wil ik dit op de kaart zetten.

En zeker als je lang bent! Want hoe langer je bent, hoe meer “lichaam” je rechtop moet houden. En misschien weet je dit al, maar je hoofd weegt gemiddeld 5 à 6 kilo dus dat vergt aardig wat kracht!

Als je hoofd langdurig naar voren staat, kan dit op lange termijn zorgen voor een afname van je hersenfunctie en je beweegmogelijkheden. Het hebben van een chronisch slechte houding, wordt nu in verband gebracht met de kans op het krijgen van bijvoorbeeld dementie en evenwichtsproblematiek op latere leeftijd. Verder onderzoek moet daar nog meer duidelijkheid over gaan geven maar dit is al wel een signaal dat we onze houding serieus moeten gaan nemen!

Fun fact: je hersenen wegen slechts 2% van het totale gewicht van je lichaam, maar ze hebben wel tot 20% van de bloedtoevoer nodig. Dus wanneer het hoofd  langdurig naar voren staat, komen er blijvend trekkrachten op de wervelkolom te staan, waardoor de nekwervels kunnen gaan vernauwen. Hierdoor wordt de wervelslagader samengedrukt, wat de bloed toestroom beperkt. Wanneer de hersencellen langdurig geen goede bloedtoevoer krijgen, ontstaat de kans dat de hersencellen afsterven. En dat kan weer leiden tot allerlei problemen met betrekking tot het geheugen of blijvend hersenletsel geven.

Dit kan voorkomen worden en ik vind dat dit anders moet, en ik weet dat dit ook anders kan, door nu te gaan werken aan een gezonde houding!

Ik kan je hier bij helpen! De 1e stap is het herkennen dat dit mogelijk bij jou speelt. Beantwoord onderstaande vragen om jouw eigen situatie in kaart te brengen:

  1. Voelen jouw nek- en schouderspieren stijf en pijnlijk aan als je je hoofd naar links en naar rechts draait?
  2. Ervaar jij problemen of pijn als je rustig een paar keer ja knikt (breng je kin naar je borst en beweeg vervolgens je neus naar het plafond)?
  3. Zie je bij jezelf, als je zijwaarts in de spiegel kijkt, een bobbel in je nek?
  4. Voel je je snel moe en heb je wel eens hoofdpijn?

Heb jij op meerdere vragen JA geantwoord? Dan is het tijd om NU actie te ondernemen en te gaan werken aan je houding, want het is nog niet te laat. En goed nieuws; binnenkort lanceer ik mijn online programma waarin jij binnen 4 weken weer een gezonde houding hebt!

Ik ben benieuwd hoe jouw nek op je hoofd staat!

Ps. volg jij mij al op mijn Social media kanalen? Daar deel ik regelmatig nog meer tips en oefeningen.

Sta weer rechtop!

Door Janna Johanna | Dé expert op het gebied van coaching & yoga voor lange mensen | FLOWOHY | www.flowohy.com |

Ik las in de Volkskrant een verhaal met acteur Harry Piekema waarin hij praat over het feit dat lange mensen vaak voorover gebogen staan om zo bijvoorbeeld contact te kunnen maken tijdens een gesprek met een kleiner iemand. Nou kunnen we als lange mensen niet kleiner worden dus dit probleem zal altijd blijven, maar wat ik wil laten weten is dat je wel kunt leren hoe je om kunt gaan met dit soort situaties zodat je er zelf geen (lichamelijke) klachten door krijgt.

Dit is wat ik zelf ook dagelijks ervaar als lange vrouw (1.88) en hoor in verhalen van mijn lange klanten in mijn praktijk. Ik weet zelf nog goed van vroeger, toen ik nog meer met kop en schouders boven de rest uitstak, dat ik steeds gebukt stond en hierdoor pijn in mijn nek kreeg omdat mijn hoofd naar voren stond. Ik maakte mijzelf letterlijk kleiner om er zo toch bij te kunnen horen en alles mee te kunnen krijgen.

Nu ik weet dat een hoofd 5 à 6 kilo weegt, let ik meer op mijn eigen houding, en pas ik mij aan door bijvoorbeeld te gaan zitten tijdens een gesprek of zak ik wat door mijn knieën zodat ik op gelijke hoogte ben. Een win-winsituatie; ik doe een korte workout (het is een soort squat houding), voorkom pijn in mijn nek én ik ben in contact!

Harry vertelt dat hij zelf ook regelmatig voorovergebogen stond, en dat hij daardoor een slijmbeursontsteking in zijn schouder opliep. Dat was voor hem het moment om actie te ondernemen. In het interview komt naar voren dat wanneer je rechtop gaat staan, dit een kleine verandering is, maar dat het een totaal andere blik op de wereld geeft.

Als je al een klein beetje meer rechtop gaat staan, zie je meer lucht en ruimte om je heen, aldus Harry. Je staat ineens veel frisser in het leven. En het belangrijkste is dat je hierdoor jezelf kunt blijven zijn. Harry gaf ook aan, dat bijvoorbeeld gesprekken anders verlopen als je rechtop staat in plaats van dat je gebogen staat.

Dit is voor mij een mooi voorbeeld om inzichtelijk te maken dat houding en lengte invloed op elkaar hebben en dat dit je (beweeg)gedrag, en hoe je jezelf presenteert aan de buitenwereld, kan beïnvloeden.

Herken jij je in dit stuk en betrap je jezelf erop dat je regelmatig voorovergebogen staat? Kom dan nu in actie! Klik op onderstaande link en ontvang direct gratis een korte oefening (via een video) waarin je gelijk leert hoe je zonder moeite rechtop kunt staan!

Succes en veel plezier.

Ik ben benieuwd wat je gaat ervaren nu je meer van de wereld gaat zien vanuit een opgerichte houding!

Let’s F.L.O.W!

Fantaseer | Leef | Ontdek | Wederkerigheid

FLOWOHY Summer Retreat 4 t/m 8 juni 2020

Ben je toe aan een lang weekend voor jezelf in de zon, in alle
rust en heb je altijd wel eens in een traditionele Mongoolse
Yurt willen slapen?


Ga dan mee op reis met FLOWOHY en dompel je 5 dagen lang onder in de
wereld van YogAlign, Yoga Nidra, meditatie, stilte en wandelingen in de
prachtige natuur en onder de warme Spaanse zon!


Wat, wanneer en waar?
Van donderdag 4 juni t/m maandag 8 juni 2020 ben je van harte welkom om te
leven binnen Kausay Community voor een onvergetelijke reis door je eigen
lichaam en geest! Er is een dagelijks vrijblijvend programma met yogasessies
gedurende de hele dag, meditaties en stiltewandelingen.

Het programma wordt gegeven door Janna Lukkezen, oefentherapeut Cesar,
Haptonomisch Professional en YogAlign- & Yoga Nidra-docent met een eigen
studio in de Bilt.


Kosten
 Early bird (t/m 13 februari 2020): €550
 Normal bird (na 13 februari 2020): €580


In deze prijs zijn alle maaltijden (ontbijt, lunch en diner), verblijf en het
programma inbegrepen. Vervoer van en naar locatie zijn niet inbegrepen in de
prijs, dit is los bij te boeken.


Neem voor meer informatie en voor boekingen contact op via flowohy@gmail.com

Let’s F.L.O.W! & tot in Spanje!

Hawaiiaanse F.L.O.W!

Tijdens mijn lessen en sessies werk ik soms met delen uit het Hawaiiaanse vergevingsritueel Ho’oponopono.

Naast deze vorm van in contact komen met jezelf werk ik middels YogAlign, waar ik 2 maanden voor op prachtig bloemeneiland Kaua’i Hawaii was, neem ik je via houdingen gebaseerd op Hatha Yoga, de SIP ademhaling en meditatie mee op reis in je eigen lichaam om jezelf weer te kunnen connecten met moeder aarde. Ik breng je weer terug in balans en in je kracht zodat je met een opgerichte houding in de wereld kunt staan. Align je Spine!

Wil je meer weten over dit ritueel? Klik hier om een artikel te lezen over wat dit ritueel precies inhoudt en hoe je dit zelf kunt doen. Nieuwsgierig geworden? Kom dan naar een van mijn lessen of kom in contact met FLOWOHY via de mail of het contactformulier.

ALOHA & Let’s F.L.O.W en tot in de stuidio!

Godin van het vuur “Pele”

YogAlign in Beeld!

Hannah is een chirurg in Texas en kwam per toeval, tijdens haar vakantie, YogAlign tegen. Ze volgde 2 sessies bij Michaelle en in de film hieronder deelt ze haar ervaringen met ons.

Veel kijkplezier! Heb je vragen of ben je nieuwsgierig geworden?

Wees welkom in mijn studio of schroom niet om contact op te nemen!

Let’s F.L.O.W! en do YogAlign!

Mahalo!