Hoe staat jouw nek erbij?

Door Janna Johanna | Dé expert op het gebied van coaching & yoga voor lange mensen | FLOWOHY | www.flowohy.com |

Ik las in een artikel, van Frontiers in Aging Neuroscience, dat er een verband wordt gelegd met het hebben van een slechte houding en het ontstaan van cognitieve- en evenwichtsproblemen.

Het gaat hier dan specifiek om de stand van je nek ten opzichte van je romp, ook wel een turtle neck syndrome of voorwaartse houding van je hoofd genoemd. Dit is zichtbaar op onderstaand plaatje.

Geen onbekend beeld denk ik hè? Misschien herken je het bij jezelf? Of kijk maar eens om je heen naar mensen die bijvoorbeeld op hun telefoon of laptop aan het werk zijn, of een boek aan het lezen zijn.

Een onschuldige houding, zo op het eerste oog en ik hoor je misschien deken “ik kan toch niet werken én tegelijkertijd op mijn houding letten?! Dit is zeker geen gekke gedachte maar toch is het wel raadzaam om je houding onder de loep te gaan nemen! Ik nodig je daarom uit om je meer bewust te worden van je eigen houding tijdens bepaalde handelingen.

Want deze houding kan op lange termijn schadelijke gezondheidseffecten hebben. Een gezonde houding is de pijler van FLOWOHY en daarom wil ik dit op de kaart zetten.

En zeker als je lang bent! Want hoe langer je bent, hoe meer “lichaam” je rechtop moet houden. En misschien weet je dit al, maar je hoofd weegt gemiddeld 5 à 6 kilo dus dat vergt aardig wat kracht!

Als je hoofd langdurig naar voren staat, kan dit op lange termijn zorgen voor een afname van je hersenfunctie en je beweegmogelijkheden. Het hebben van een chronisch slechte houding, wordt nu in verband gebracht met de kans op het krijgen van bijvoorbeeld dementie en evenwichtsproblematiek op latere leeftijd. Verder onderzoek moet daar nog meer duidelijkheid over gaan geven maar dit is al wel een signaal dat we onze houding serieus moeten gaan nemen!

Fun fact: je hersenen wegen slechts 2% van het totale gewicht van je lichaam, maar ze hebben wel tot 20% van de bloedtoevoer nodig. Dus wanneer het hoofd  langdurig naar voren staat, komen er blijvend trekkrachten op de wervelkolom te staan, waardoor de nekwervels kunnen gaan vernauwen. Hierdoor wordt de wervelslagader samengedrukt, wat de bloed toestroom beperkt. Wanneer de hersencellen langdurig geen goede bloedtoevoer krijgen, ontstaat de kans dat de hersencellen afsterven. En dat kan weer leiden tot allerlei problemen met betrekking tot het geheugen of blijvend hersenletsel geven.

Dit kan voorkomen worden en ik vind dat dit anders moet, en ik weet dat dit ook anders kan, door nu te gaan werken aan een gezonde houding!

Ik kan je hier bij helpen! De 1e stap is het herkennen dat dit mogelijk bij jou speelt. Beantwoord onderstaande vragen om jouw eigen situatie in kaart te brengen:

  1. Voelen jouw nek- en schouderspieren stijf en pijnlijk aan als je je hoofd naar links en naar rechts draait?
  2. Ervaar jij problemen of pijn als je rustig een paar keer ja knikt (breng je kin naar je borst en beweeg vervolgens je neus naar het plafond)?
  3. Zie je bij jezelf, als je zijwaarts in de spiegel kijkt, een bobbel in je nek?
  4. Voel je je snel moe en heb je wel eens hoofdpijn?

Heb jij op meerdere vragen JA geantwoord? Dan is het tijd om NU actie te ondernemen en te gaan werken aan je houding, want het is nog niet te laat. En goed nieuws; binnenkort lanceer ik mijn online programma waarin jij binnen 4 weken weer een gezonde houding hebt!

Ik ben benieuwd hoe jouw nek op je hoofd staat!

Ps. volg jij mij al op mijn Social media kanalen? Daar deel ik regelmatig nog meer tips en oefeningen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.